Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 12. 12:53, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A pikkelysömör növeli a szívbetegségek kockázatát

A pikkelysömör növeli a szívbetegségek kockázatát

Nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a szívbetegségek kockázatára azoknak, akik pikkelysömörtől szenvednek – állítja egy új tanulmány.

A kutatók ugyanis megállapították, hogy a betegség okozta artéria-blokkolás jobban növeli a szívbetegségek kockázatát, mint azoknál, akiknek nincsen bőrbetegségük – írja az iBBC News.

Az orvosok azt tanácsolják a pikkelysömörben szenvedőknek, hogy végeztessenek el szűrővizsgálatot annak érdekében, hogy megtudják, beletartoznak-e a rizikócsoportba, vagy sem – mondja Dr. Joel Gelfand, a Pennsylvania Egyetem bőrgyógyász professzora.

A professzor hozzátette, a rizikófaktort befolyásolja a dohányzás, a vérnyomás, a koleszterin-és a vércukorszint, valamint a testtömeg index (BMI). A kutatók a a felméréshez szűrővizsgálaton, úgynevezett koronográfián átesett páciensek beszámolóit használták, és a pikkelysömörtől szenvedő, illetve az egészséges betegeket hasonlítottak össze.

A 9500 vizsgált beteg közül mindössze kétszáznak volt pikkelysömöre. Összehasonlítva a többi, szívszűrésen átesett pácienssel, nekik nagyobb valószínűséggel voltak koleszterin és súlyproblémáik. Összességében a pikkelysömörös betegek 84 százalékának volt érszűkülete, illetve koszorúér-betegsége, ezzel szemben a bőrbetegségtől nem szenvedők 75 százalékánál álltak fenn az előbbi tüntetek. A kutatók azt is megállapították, hogy annál nagyobb a szívbetegség kialakulásának kockázata, minél tovább szenved valaki a pikkelysömörtől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket