Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. December 07. 13:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Czomba Sándor: a munkásszállások legalább 50 százalékát magyar munkavállalóknak kell biztosítani

Czomba Sándor: a munkásszállások legalább 50 százalékát magyar munkavállalóknak kell biztosítani

Húszmilliárd forinttal indul a munkásszállások építését támogató új program, ez 3500 ember számára biztosít majd lakhatást.

A szálláshelyek legalább 50 százalékát magyar munkavállalók számára kell biztosítani - mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Az államtitkár úgy fogalmazott: jól ismert a magyar munkaerő csekély mobilitási hajlandósága, de a munkaerőpiacra most minden munkáskéz kell. Hangsúlyozta: a beruházások döntő többsége oda irányul, ahol a munkaerő rendelkezésre áll. Ugyanakkor látni kell, hogy mára dolgozóknak 50-60 kilométeres távolság is problémát okoz a munkavállalásban, ezért szükség van lakhatási lehetőségre - fűzte hozzá.

Kiemelte, jelenleg is léteznek erre vonatkozó támogatások, utazási és lakhatási támogatás is, mindkettő 6 hónapig járhat. Lakhatási támogatásra pályázni kell, a mindenkori minimálbér 70 százalékát fizeti ki az állam.

Czomba Sándor emlékeztetett arra, a munkásszállók építését támogatási programok 2017 óta futnak, - 24 milliárd forint ráfordítással, 4000 ember elszállásolását oldották meg - most csak szigorodnak a feltételek. Közölte: jelenleg 20 milliárd forinttal indul a program, ez 3500 fő számára biztosít majd lakhatást. A szállás legalább 50 százalékán magyar munkavállalókat kell elhelyezni, ha ez valamiért nem megoldható, azt dokumentáltan igazolni kell. Nem akarják sarokba szorítani a vállalkozókat, hiszen tíz év fenntartási kötelezettségük lesz - jelezte.

Ismertette: a program energetikailag korszerű, fenntartható beruházásokat fog támogatni. Nem tömegszállásokra van szüksége, hanem korszerű, kétágyas szobákra - utalt a piaci tapasztalatokra. További feltétel lesz, hogy a szállás méretétől függően - 80-200 fő - minden 80 fő után 4 regisztrált álláskeresőt fel kell venniük az üzemeltetőknek.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet: a tapasztalatokat leszűrve annyi könnyítés is lesz a szabályozásban, hogy - a korábbival ellentétben - idénymunkán foglalkoztatottakat is el lehet szállásolni, és 50 kilométernél közelebbről érkezőket is, ahogy fogalmazott, "az élet felülírta ezeket a korlátozásokat", tanultak a tapasztalatokból.

Címkék: munkásszálló

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket