Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Január 12. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Ez átírhatja a történelmet

Ez átírhatja a történelmet

Kiállítják azt a kétezer éves, a római hódítás korából származó, Közép-Angliában fellelt lovassági vassisakot, amely a korábbi elgondolásokat átírva római–brit szövetségre utal.

A régészeti lelőhelyről Hallaton-sisaknak elnevezett régészeti kincset az egyik legjelentősebb brit vaskorszaki leletnek tartják a szakértők. A helyreállított sisakot kedden mutatták be. Az ezüstlemezzel bevont és aranylevelekkel, valamint győzelmi szimbólumokkal díszített sisak a szakértők szerint i. sz. 43-ból származhat, és bizonyítékul szolgálhat arra, hogy akadtak olyan bennszülött britek, akik a római hódítók oldalán harcoltak.

„Két magyarázat tűnik a legelfogadhatóbbnak: vagy egy brit sisakja volt, aki a rómaiak oldalán harcolt, majd hazatért, vagy diplomáciai ajándékként, a szövetség megpecsételésére egy helyi brit uralkodónak ajándékozták a rómaiak” – fejtette ki Peter Liddle, a Leichestershire megyei tanács archeológusa. Mindkét feltételezés megkérdőjelezi azt a korábbi elgondolást, hogy i. sz. 43-ban a rómaiak szemben álltak a britekkel, amikor Claudius császár hódítása elkezdődött.

A régészek egy földlabdával együtt emelték ki a teljesen korrodálódott és darabokra töredezett leletet egy leichestershire-i temetkezési hely feltárása során. A sírban, amelyről kiderült, hogy egy brit törzsi vezető nyughelye, több ezer pénzérmét, ezüstrudakat és rituális tárgyakat is találtak. A sisak restaurálásán kilenc éven át dolgoztak laboratóriumi körülmények között a British Museum szakértői. A műkincset január 28-tól láthatja a közönség a hallatoni feltárás többi leletével együtt a leichestershire-i Harborough Múzeum állandó kiállításán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket