Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2019. Április 10. 14:22, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Fényjáték a Korona Szállónál és a Tinódi Háznál

Fényjáték a Korona Szállónál és a Tinódi Háznál

Korábban soha nem volt olyan látványosságban része a dombóváriaknak, mint amivel a Város hete alkalmából április 3-án a település önkormányzata és a Tinódi Ház Nkft. közösen lepte meg őket.

A különleges fényjáték szervezői az egykori Korona Szállóhoz hívták a lokálpatrióta helybelieket. Nekik Szabó Loránd polgármester arról beszélt, hogy mi magunk, dombóváriak vagyunk a felelősek azért, hogy az 1979-ig itt működő kultúrháznak a Hunyadi téri új művelődési otthonba való átköltözése után nem sikerült kitalálni az épület új funkcióját. Ugyanakkor körvonalazódik egy terv a jövőbeli hasznosításra, az biztos, hogy a homlokzat a régi ékességében fog pompázni és az udvaron helyet kaphat egy szabadtéri színpad is.
Az ingatlan falára aztán nemcsak fényeffekeket vetítettek, hanem korabeli fényképeket is, melyek a múltba repítették vissza a nézőket.
Azt követően a látványosság résztvevői kezükben fáklyákkal a Hunyadi téri Tinódi Házhoz vonultak, amit éppen 40 éve vettek birtokba a város lakói. Ott táncos-zenés műsor vette kezdetét, majd a művelődési otthont működtető nonprofit cég ügyvezetője lépett a mikrofonhoz.
- 1979. április 3-án délután nyitotta meg kapuit ez az épület, mely a környező települések cégei és a helyi vállalatok összefogásával készült - emelte ki Somlai Adrienn. - A benne működő kultúrházhoz és könyvtárhoz a kezdetektől számtalan alapfeladatán túlmutató, új kezdeményezés és országos hírű esemény fűződik az itt dolgozó szakemberek, illetve a hely szolgáltatásait igénybe vevő szervezetek jóvoltából. Napjainkban is több, mint 30 szakkör, művészeti csoport és civil egyesület-klub használja a néhány esztendővel ezelőtt teljesen felújított létesítményt.
A köszöntőt követően Szabó Loránd polgármester a jubileumi születésnap alkalmából pezsgőt bontott, majd Gábor Sándor kíséretében megérkezett az a hatalmas torta, amit a dombóvári cukrászmester készített. A program szervezői a finomságból minden ünneplőt megkínáltak egy szelettel.
Erre az alkalomra különleges díszkivilágítást kapott az idén 60 éves Hunyadi téri víztorony is, ami a város egyik jelképe.

A Korona Szállót a mai Arany János tér, Baross utca és Kossuth Lajos utca által határolt terület kiteresedésében az Esterházy-család építtette 1781-ben azért, hogy az uradalmának birtokközpontjába látogató gazdatiszteket méltó körülmények között tudják fogadni és elhelyezni. Azt 1820 körül klasszicista stílusban átalakították, majd az 1900-a évek elején az akkori tulajdonosa, herceg Esterházy Miklós jelképes bérleti díj - egy korona - megfizetése után a községnek adta használatra. Akkortól a település vagyonos polgárainak és hivatali elöljáróinak a kedvelt találkozóhelye lett. A társasági élet központjának nagytermében bálokat, koncerteket, színielőadásokat is rendeztek. Az államosítást követően kultúrházként működött. A népszerű szórakozóhelyen többek között Hermesz tanár úr tartott a fiataloknak tánciskolát, de itt állt először színpadra a Kapos Kórus és a Kapos Táncegyüttes is. 1979-ben felépült a Hunyadi téri városközpontban az új művelődési otthon és ennek következtében kiürült az egykori Korona Szálló épülete. Azóta számos elképzelés született a műemléki védelem alatt álló ingatlan hasznosítására, ám azok közül az elmúlt 40 esztendőben egy sem valósult meg, miközben az állaga folyamatosan romlott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.