Városlista
2024. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2019. Március 07. 07:45, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Fényszennyezés-csökkentő közvilágítási projekt Somogyban

Fényszennyezés-csökkentő közvilágítási projekt Somogyban

A közvilágítás fényszennyezésének csökkentését szolgáló fejlesztést hajtott végre a Somogy megyei Bárdudvarnokon az ELTE és az E.ON - tájékoztatta az E.ON Hungária Zrt. az MTI-t.

A településen az E.ON munkatársai melegfehér fényű lámpákra cserélték a település közvilágításában a korábbi hideg, kékes fényt. Éjszaka borostyánszínben világítanak a lámpák az utcákon, jelentősen csökkentve a fényszennyezést.

A kivitelezésnél a közeli Zselici Csillagparkra is gondolva közvetlenül az égbolt irányába nem világítanak lámpatestek. Ezzel javul az égbolt láthatósága, és a környékbeli falvakból is szebb látványt nyújt az éjszakai csillagos ég.

Közleményükben kiemelték: egyre több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is ártalmas lehet. Ezért indult el az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével 2017 szeptemberében a "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" nevű projekt, európai uniós támogatással. A közvilágítási rekonstrukcióhoz az egyetem pályázata biztosította az anyagiakat. A rendszer kialakítására Bárdudvarnokon mintegy 60 millió forintot fordítottak.

Az együttműködés során Magyarországon először telepítettek olyan új rendszert, amelynek elsődleges célja a káros fények csökkentése volt, a korszerű világítás ugyanakkor jelentős energia-megtakarítást is eredményez. A 22 és 4 óra közötti időszakban a felhasznált energia mennyisége csaknem a felére csökken a korábbihoz képest. A fogyasztás kis mértékben még csúcsidőben is csökken, azzal együtt, hogy több, korábban rosszul megvilágított terület is jól megvilágítottá vált - jegyezték meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 22. 09:00, vasárnap | Belföld

Azerbajdzsáni földgázkitermelésről kötött megállapodásokat a Mol

Azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött a Mol-csoport vegyesvállalati partnereivel - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Szeptember 22. 08:59, vasárnap | Belföld

Árvíz - Megkezdődik a Mosoni–Duna apadása

Megnyitották a Mosoni-Duna torkolati művet szombat délután, így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebook-oldalán.

2024. Szeptember 22. 08:58, vasárnap | Belföld

Árvíz - Több mint nyolcezer liter üzemanyagot adott át a NAV a védekezésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.

2024. Szeptember 22. 08:57, vasárnap | Belföld

Árvíz - Karácsony Gergely: Budapest jól vizsgázott a védekezésben

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a főpolgármester szombaton Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.