Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Október 24. 14:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Újabb és újabb békákra bukkannak

Újabb és újabb békákra bukkannak

Sokkal több békafaj él Bolíviában, mint azt eddig feltételezték. Német kutatók legutóbbi vizsgálataik során 33 vélhetően új fajra bukkantak.

A Senckenberg Kutatóintézet és a Frankfurti Biodiverzitás- és Klímakutató Intézet munkatársai a bolíviai alföldön végezték vizsgálataikat. „Nem voltunk meglepődve az eredményen” – mondta el Martin Jansen kutató. A trópusokon valószínűleg számos faj várja még, hogy felfedezzék. A szakértők eredményeiket a Zoologica Scripta című szaklapban mutatják be.

A kutatócsoport három hónapot töltött Bolívia Chiquitos tartományában és több mint 3500 hektáros területről gyűjtött békákat. Szövetmintákat vettek felnőtt állatokból és ebihalakból egyaránt. Emellett feljegyezték a hímek hívójelzéseit is.

A frankfurti intézetben aztán elemezték az összegyűjtött anyagok DNS-ét. Világszerte mintegy 6900 békafaj ismert, ebből 300 Bolíviában honos.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket