Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2019. Augusztus 28. 08:10, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Kaponya Judit képeiből nyílt kiállítás

Kaponya Judit képeiből nyílt kiállítás

A város díszpolgárának - az 1931-ben született és 2016-ban elhunyt Kaponya Juditnak - nyílt kiállítása augusztus 14-én a Tinódi Ház Majoros Galériájában.

A „Hazatért” című tárlatot szeptember 20-ig nézhetik meg az érdeklődők.

A gyermekéveit és ifjú korát Dombóváron töltő lány elemi tanulmányait az Orsolya-rendi apácáknál végezte, majd az Esterházy Miklós Nádor Gimnáziumban tanult tovább, ahol rajztanára, Marczell György figyelt fel a kézügyességére. A tehetséges kamaszt az 1949-ben tett sikeres érettségi vizsgáját követően felvették a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakára, ahol Domanovszky Endre és Poór Bertalan voltak a mesterei. Öt évvel később szerzett diplomát és az akkor induló Magyar TV-nél kapott munkát: az esti mesék és az iskolatelevízió illusztrációit készítette. 39 esztendős korában lett szabadfoglalkozású festő. 1972-től Szentendrén élt és dolgozott. Számos hazai településen láthatták alkotásait egyéni kiállításokon az érdeklődők. 1991-ben a dombóvári képviselő-testület a város díszpolgárává választotta Kaponya Juditot.
- Amikor kiderült, hogy Dombóvár megkereste őt annak érdekében, hogy tárlata jöjjön létre, nagy öröme volt - emelte ki köszöntőjében a megnyitón Bihari Pál, aki baráti kapcsolatot ápolt a településről elszármazott művésszel és utolsó éveiben segítette őt. - Ez nagy megtiszteltetés volt számára. Régi vágya teljesült azzal, hogy hazatérhetett ide a képeivel együtt.
Szabó Loránd polgármester a tárlatnyitó beszédében megosztotta a közönséggel a festőművésszel való személyes találkozásainak az élményeit és visszaemlékezett arra, hogy milyen izgalmas kutatómunka előzte meg a mostani kiállítást.
Bihari Pál a Kaponya Judit által ráhagyott képek közül egyet a város önkormányzatának adományozott és más meglepetés is történt, hiszen kerültek elő olyan alkotások, melyekről korábban nem volt tudomása a tárlat szervezőinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.