Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Január 12. 12:22, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Lesz-e még nyugdíj 2030-ban?

Lesz-e még nyugdíj 2030-ban?

A következő évtizedek egyik legfontosabb kérdése lesz Magyarországon, hogy képesek leszünk-e nyugdíjat fizetni az idősebb generációnak.

A megtakarításokat tekintve egyáltalán nem rózsás a helyzet, a kormány az idén terjeszti be az új nyugdíjtörvényt, míg egy elemzés hosszú időre rögzítené a nyugdíjjárulék mértékét.

Továbbra is az egyik legfontosabb társadalmi kérdés, hogy vajon lesz-e elég forrás a jövő idős embereinek az ellátására. A mostani helyzetet egyfelől érdemes nézni a nyugdíjrendszer, míg másfelől a megtakarítások oldaláról. Az utóbbi kapcsán mindenképpen figyelmeztető kell legyen az a Cofidis-felmérés, miszerint a magyarok felének megtakarításra már nem jut. Az „igazán jómódúak” köre igen szűk, mindössze 3 százalékra tehető.

Mindezt alátámasztja, hogy az OTP felmérése szerint a lakosság 52 százaléka nem rendelkezik tartalékkal, míg 63 százaléknak nincsen három hónapnál hosszabb időre szóló megtakarítása. A megtakarítással rendelkezők 40 százalékának félmillió forintnál kevesebb, míg 3 százalékának van 5 millió forintnál több pénze. Jól látszik, hogy ezen adatok alapján a jövő nyugdíjasai nem építhetnek erre az alapra.

Rugalmas korhatár jöhet

Mint ismert, a kormány az idén készíti el a nyugdíjtörvényt, a jövőbeli variációk kapcsán még viták vannak a kabineten belül. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott lapunknak korábban azt mondta, hogy a törvény kidolgozása során a Századvég által készített dokumentum az egyik fő anyag, valamint a tavalyi szociális konzultáció eredményei is fontos kiindulási alapnak számítanak.

A Viszkievicz András által készített műhelytanulmány szerint jelentős előrelépés lenne, ha a döntéshozók hosszú időre rögzítenék a nyugdíjjárulék mértékét, illetve mérlegelnék a rugalmas korhatár bevezetését. A nyugdíjrendszer kiegyensúlyozásának fő eszköze ezek után a névleges kamatláb és a nyugdíjak indexálása maradna. A tanulmány készítője úgy látja, a svéd gyakorlat lemásolása nem célravezető.

Jelentős visszaélésekre bukkantak

A rosszabb költségvetési pozíció, valamint a magasabb államadósság miatt Magyarországon szükséges lehet a kiigazítások aktuális nyugdíjasokra való nagyobb terhelése, ekkor viszont a nyugdíjak szintje a svédnél nagyobb változékonyságot mutathat. A nyugdíjszint nagyobb ingadozásai pedig komolyan felvetik a garantált alapnyugdíj bevezetésének igényét − olvasható a tanulmányban.

Mint ismert, a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszer visszásságaira a múlt héten derült fény. Többek között az egyik magánnyugdíjpénztárnál a válság idején, amikor a pénztártagok pénze elolvadt, 55 millió forint bónuszt fizettek ki teljesen törvénysértő módon – mondta Selmeczi. Továbbá találtak olyan pénztárat, amelynél 2009-ben másfélszeres, 2010-ben pedig háromszoros emelésben részesültek a dolgozók az országos átlaghoz képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket