Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. December 05. 10:13, kedd | Belföld
Forrás: MTI/Fotó: Nemzeti Parki Termék

Mintegy ezer termék viseli már a Nemzeti Parki védjegyet

Mintegy ezer termék viseli már a Nemzeti Parki védjegyet

A védjegyet a kormány azért indította el 2011-ben, hogy elismertté tegye a helyi termékeket

– hangzott el a Nemzeti Parki Termék Körút ötödik állomásán, a Győr-Moson-Sopron megyei Sarródon, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósági központjában hétfőn.
V. Németh Zsolt környezetügyért agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: a nemzeti vidékstratégia egyik alaptétele az volt, hogy olyan termelés terjedjen el, amely közben fennmarad a jó környezeti állapot, megóvva a vizet, a levegőt és a termőföldet, egyben hozzájárul a vidéki közösségek fennmaradásához. A helyi termékek köre is ide tartozik, amelynek kettős a célja: egyrészt erősíti a termelőket, másrészt azt az üzenetet küldi a fogyasztónak, hogy az oltalom alatt álló területeken gazdálkodók termékeiben nincsenek szermaradványok, azok kiváló élelmiszerek.

Az immáron csaknem kétszáz termelőnek kijáró védjegy azt az üzenetet is hordozza, hogy a nemzeti parkok nem elszigetelten működnek, erősítik a helyi gazdaságot és az ökoturizmust – tette hozzá. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy Magyarország területének közel egynegyede természet közeli állapotban maradt fenn, ez óriási nemzeti érték európai uniós viszonylatban is. Ugyanakkor e területek feldaraboltságuk miatt folyamatos beavatkozást igényelnek. Ezt végzi tíz nemzeti park, mintegy 300 ezer hektáron vagyonkezelőként. A terület felét a parkok használják, másik részét mintegy kétezer bérlőnek adják ki. A védjegy elsősorban nekik szól, hogy fenntartsák a természeti erőforrásokat, fejlesszék a falusi önfoglalkoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket