Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Június 21. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Pusztít a gyapjaslepke Tolnában és Baranyában

Pusztít a gyapjaslepke Tolnában és Baranyában

Több mint ezer hektár erdőt károsított meg a gyapjaslepke Dél-Dunántúl két megyéjében - közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

Baranya megyében néhány száz hektáron, Tolna megyében ezer hektárt meghaladó területen történt valamilyen mértékű károsítás - tájékoztatott Szénási Miklós, az igazgatóság erdőfelügyeleti és hatósági osztályvezetője.

A tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. honlapján közzétett adatok szerint a tamási erdészet területén 850 és 900 hektár között van a tarra rágott, illetve 70 százalék feletti rágáskárt szenvedett erdők nagysága, közel 1500 hektárnyi erdő pedig 30 és 70 százalék között veszítette el lombját.

Az erdészeti igazgatóság szerint az elsősorban a cser és a kocsányos tölgy leveleit fogyasztó kártevő a növények tarra rágásával maradandó károsodást idézhet elő, a megfelelő kondícióban lévő fák és cserjék azonban a teljes lombvesztést is képesek kiheverni.

A gyapjaslepke ellen permetezéssel lehet védekezni, amit elsősorban a lakóterülethez közeli, fertőzött erdőkben tesznek meg. Ez azonban tüneti kezelés, a problémát a kártevő felszaporodásának természetes összeomlása oldja meg hosszabb időre.

A kártevő állománya 5-7 évente szaporodik fel, Magyarországon utoljára 2005-ben volt jelentős gyapjaslepke-fertőzés, amikor több tízezer hektáron érte kár az erdőket.

Képünk forrása: Wikimedia Commons

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 15:29, péntek | Helyi

Tűzkakas Diáktűzoltó Versenyt rendeztek Kurdon

Szeptember 20-án, péntek délelőtt általános iskolai csapatok mérkőztek meg egymással Kurdon.

2024. Szeptember 19. 16:25, csütörtök | Helyi

Dombóvári győztese van a CineFest Filmfesztivál diákfilm pályázatának

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik díjazottja a dombóvári Juhász Barnabás.

2024. Szeptember 18. 09:56, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 17. 13:17, kedd | Helyi

Két baleset is történt Kapospula és Attala között pár nap alatt

Mindkét esetben súlyos sérülés történt.