Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Szeptember 04. 07:26, hétfő | Belföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Rendkívüli állapot van az USA nyugati részén tűzvész miatt

Rendkívüli állapot van az USA nyugati részén tűzvész miatt

A kaliforniai Los Angelesben és néhány nyugati parti szövetségi államban rendkívüli állapotot hirdettek tűzvész miatt.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója azután hirdette ki vasárnap a rendkívüli állapotot Los Angelesre, hogy Eric Garcetti polgármester már szombaton kijelentette: a város "története legsúlyosabb tűzvészével küszködik".

Vasárnap Los Angelesben és környékén már több mint 200 ezer hektár állt lángokban, a város melletti dombokon egyszerre több mint száz helyen pusztítanak bozóttüzek. Los Angeles rendőrsége közölte: helyi idő szerint vasárnap estig több mint hétszáz házból kellett elköltöztetni a lakókat, tűz fenyegeti a Burbankben lévő Disney-stúdiót és a Warner Bros nagy filmgyártó cég épületeit is.

Vasárnap több mint ötszáz tűzoltó próbálta meg felvenni a harcot a lángokkal, és a jelenleg még Texasban segítséget nyújtó mintegy száz Los Angeles-i tűzoltó is hétfőn várhatóan visszatér városába.

A híres Yosemite Nemzeti Parkba vezető utak közül néhányat le kellett zárni, a park vezetősége arra figyelmeztette a látogatókat, hogy a tűz miatt "a látási viszonyok rosszak". A rendkívüli állapot kihirdetésével Los Angeles hozzájuthat állami és szövetségi segélyalapokhoz.

Nem csupán Los Angelesben és környékén pusztítanak a bozóttüzek, hanem több nyugati parti szövetségi államban is: így például Montanában és Oregonban egyes településeken szintén ki kellett költöztetni a lakosságot. A Kanadával határos északnyugati Washington államban ugyancsak rendkívüli állapotot hirdettek, több települést evakuálni kellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket